top of page

Onderzoek

Onderzoeksproject: voortbestaan van inactieve online data op het web
 

Een onderzoek naar het antwoord op de vraag of inactieve online data nu wel of niet online moeten blijven voortbestaan. Kunnen ze niet beter worden weggegooid of moeten ze juist zorgvuldiger worden bewaard? De ambivalenties van inactieve online data maken het moeilijk een beslissing hierin te nemen. Bovendien blijkt uit de methode van het onderzoek, metafooranalyse, dat taal zeer vormend is in het begrijpen van abstracte processen en fenomenen. Lees de verkorte samenvatting of het volledige onderzoek.

Onderzoeksproject: flashmobs in het kader van Game Theory


Aan de hand van flashmobs wordt in dit onderzoek een antwoord gezocht op de vraag in hoeverre het filmtheoretische begrip "defamiliarization" (Kristin Thompson) van toepassing is op Game Theory? Defamiliarization blijkt uitstekend toepasbaar op het fenomeen flashmobbing. Door het scheppen van verwarring treedt er een bepaalde spanning op, die ludisch van aard is. Deze conclusie verduidelijkt het inzicht in het hoe en waarom wij plezier beleven aan spel.

Onderzoeksproject: reflecties in Computer Graphics i.r.t. immersie


Computer Graphic Images (CGI) zijn in de loop van hun bestaan steeds fotorealistischer geworden. In dit onderzoek wordt beweerd dat reflectie in een computer graphic voor de kijker geldt als een soort parameter om te zien hoe realistisch de afbeelding is. Op basis van Bolter en Grusins theorie "the double logic of remediation" (1996) heb ik een aangepast begrip "de dubbele logica van reflecties in computergegenereerde afbeeldingen" geïntroduceerd. Hierbij gaat het erom dat de kijker steeds zal blijven wisselen tussen datgene wat afgebeeld wordt en het medium zelf, dus hoe de afbeelding tot stand is gekomen. Het is juist dit punt van schakeling dat het werk zijn kracht geeft: een constante wisselwerking tussen het oppervlak en de diepte van het beeld.

Onderzoeksproject: ontologie van digitale muziek


Het onderzoek beschrijft de abstractie van zowel digitaliteit als ook van muziek. Muziek kan moeilijk een object genoemd worden, maar het is wel meer dan een proces. Digitaliteit laat zich evenmin duidelijk vaststellen. In digitale muziek komen deze twee abstracte werelden samen. Aan de hand van auteurs (Isabella van Elferen, Jonathan Sterne, Richard Middelton) die al eerder een verband schetsten met (digitale) muziek en de dood, stel ik voor om Crime Scene Investigation in te zetten als nieuwe metafoor om tot de ontologie van digitale muziek door te dringen.

Onderzoeksproject: de voorshows in Efteling-attractie Villa Volta
 

Het onderzoek bevindt zich in de context van het pretpark als belevingswereld, waarbij de attracties op verschillende manieren een beroep doen op de zintuigen en verbeelding van de toeschouwer. In deze scriptie wordt vooral aan de hand van Merleau-Ponty's fenomenologie een antwoord geformuleerd op de vraag welke functie de voorshows hebben in de Efteling-attractie Villa Volta. Er wordt uitgelegd hoe de voorshows een narratieve spanning opbouwen, om de wisselwerking tussen de lichamelijke beleving van de "ride" en de perceptie te versterken.

bottom of page